2011. szeptember 5., hétfő

Newcastle, Co. Wicklow

Ha valaki meghallja a Newcastle nevet általában az Egyesült Királyság-beli nagyvárosra gondol, pedig nem kevés Newcastle van a világon. Ausztráliában 3, Kanadában 4, Jamaikában, St. Kitts & Nevins-en, egy-egy, az Egyesült Királyságban a nagyvároson kívül további 6, az USA-ban pedig további 24 települést hívnak Newcastle-nek. De most nem ezekről lesz szó hanem az Ír Köztársaság-beliről. Ja hogy itt is van 4? Na ezért írtam a címbe hogy Wicklow megye :)





Ez a falucska Dublintól 45km-re délre helyezkedik el, a 11-es autópálya és az Ír tenger között, és 1600 lakosa van. A település egy Normann kastály romjai köré épült, ami a mai faluközponttól nyugatra található. Ugyanitt van a templom is amit 12. században építettek. A település kastélya volt az egykori Pale, vagyis az ír sziget szívének déli határa. Aztán miután a helyi törzsek többször is lezúzták, az adminisztrációs központ a mai Wicklow megye központjába Wicklow városba költözött.

A falucska, egy kis csendes hely, a központba egy étterem, kocsma, és benzinkút kapott helyet, körülötte a régies házikók mellett újépítésű lakónegyedet is találunk, de persze sokkal kisebb méretben mint a dublini negyedek. A központból a Sea road vezet a falu tengerpartjához, amit six mile pointnak is hívnak. A keleti tengerpart Bray és Wicklow közötti szakaszán ugyanis ez a pont nyúlik be legjobban a tengerbe. A tengerparttól nem messze található egy újonnan kiépítétt madárrezervátum, illetve a a repülőtér is. A tengerparttal párhuzamosan fut a Dublin - Rosslare vasútvonal, melynek a faluhoz tartozó vasútállomása is van, igaz a vonatok 1964-óta nem állnak itt meg.

Akinek felkeltettem az érdeklődését Dublinból a 84-es busszal juthat el a faluba, ami óránként közlekedik, és 90 perc alatt ér ki a faluba. Menetközben áthalad a windy gap szoroson a Wicklow hegységben, és összességében is szép tájakon halad. Dublinban a UCD-től indul a busz, ahová számtalan buszjárattal kijuthatunk a belvárosból (a 46A jár a legsűrűbben). Végezetül a képek:


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése